Millist tasapinda valida?

Kivist töötasapinnad on kaunid ja elegantsed, mis kaunistavad teie kööki ja annavad lisaväärtuse teie kodule aastakümneteks. Kivitasapinnad on vastupidavad, kriimustuskindlad ning mis peamine – äärmiselt praktilised. Samas kui olete otsustanud kivitasapindade kasuks, peaksite teadma, et kivide omadused on kohati erinevad.

KVARTS (QUARTZ)

Kvartskivi on tuntud ka tehiskivi või pressgraniidi nime all. Tema eelisteks on muutumatu ja ühtlane värvitoon ning suurepärased tehnilised omadused – kvartskivi on tugev, vastupidav ning sel puuduvad poorid, mis võiksid erinevaid aineid sisse imada. See muudab kvartskivi väga hügieeniliseks. Kvartskivis on üle 93% naturaalset kvartsi, mis on teemantist tugevuselt järgmine kivim. Lisakomponentidest ülejäänu moodustavad epoksiid, värvained ja erinevad tehnilisi omadusi parandavad lisandid. Õige hoolduse korral säilitab kvarts enda ilu ja omadused aastakümneteks. Meeles tuleks aga pidada, et kvartskivi ei ole täielikult kuumakindel ning võib termošoki tulemusena mõraneda. Kvartskivist töötasapind on inimesele, kes on mugav (kvartspind ei vaja hooldust), praktiline ja hindab puhast disaini.

MARMOR

Marmor on looduslik kivi, mis on moodustunud tuhandete aastate jooksul surve ja kuumuse all lubjakivist. Marmor on alati olnud luksust sümboliseeriv ehitusmaterjal ja ka tänapäeval lisavad sellest materjalist töötasapinnad ja põrandad teie kodule elegantsi ning maitsekust. Saadaval on lai valik erinevaid värve, kuid mitte kõik neist pole loodud töötasapindadena kasutamiseks, seepärast tasub enne marmori valimist alati selle sobivuses veenduda. Nende jaoks, kelle süda ihkab looduslikku valget kivi, on marmori kõrval vähe alternatiive. Selle materjali elegantne välimus püsib aastaid ning köögi jaoks on tegemist klassikalise ja aegumatu valikuga. Kogenud pagarid teavad sedagi, et marmori loomulikult madal temperatuur on ideaalne pind küpsetiste valmistamisel. Olles pehmem ja poorsem kui graniit, kriimustub ning määrdub marmor üsna kergesti. Eriti ettevaatlik tuleks olla niisuguste ainetega nagu punane vein, kohv ja tee, õlid, mahlad. Ka happelised puuviljad nagu näiteks sidrun võivad marmori välimust/värvi rikkuda. Joogitasside ja klaaside asetamisel tasapinnale tuleks niisiis alati kasutada aluseid, vältimaks vedelike imbumist marmorisse. Marmor on inimesele, kes hindab luksust ja unikaalsust ning keda ei häiri aastakümnete jooksul tekkinud jäljed kokkamise armastusest.

GRANIIT

Graniit on miljoneid aastaid tagasi moodustunud looduslik kivi, mis paistab silma eelkõige oma ilu, aga ka tugevuse ja vastupidavuse poolest. Graniidist töötasapinnad on kulumiskindlad ning kannatavad ka kõrgemaid temperatuure. Iga töötasapind on unikaalne, sest teist täpselt samasuguse mustriga koopiat pole võimalik valmistada. Mustrid võivad sõltuvalt kivi liigist olla võrdlemisi ühetaolised, aga ka väga muutlikud. Hea kuuma- ja külmakindluse tõttu sobib graniit ideaalselt kööki – kuumad pannid, kastrulid ja ahjupotid võib asetada otse töötasapinnale. Graniidi poorsus on vähene, kuid teatud määral võib see siiski vedelikke sisse imada. Otsustades graniidist töötasapinna kasuks, tuleks meeles pidada, et hele graniit on reeglina suurema niiskusimavusega ja seega plekkidele vastuvõtlikum kui tume graniit. Plekkide tekkimist saab vältida, pühkides pinnale läinud vedelikud võimalikult kiiresti ära. Graniidist tasapind on inimesele, kes hindab klassikalist looduslikku disaini.